2018 immár a harmadik év egymás után, amikor magyar jelöltért izgulhattunk az Oscar-díj átadón, s jóllehet Enyedi Ildikó filmje végül nem kapta meg a díjat, a nemzetközi sikerhez és elismeréshez így sem férhet kétség. Mi is együtt ünneplünk a Testről és lélekről alkotóival: következzen most egy rendhagyó írás „városfejlesztési” filmekről!

Egy korábbi írásunkban bemutattuk, hogyan lehet városokat tervezni videójátékkal. Most a vizuális világ egy hagyományosabb területére kalauzoljuk az olvasókat: (újra) megnéztünk néhány filmet, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a városfejlesztéshez.

A városfejlesztés egy olyan téma, amit nem egyszerű megfilmesíteni – és tegyük hozzá: nem is feltétlenül ültet milliókat a képernyő vagy mozivászon elé. Írásunkban sem kizárólag azokat a filmeket mutatjuk be, amelyek kifejezetten a városfejlesztéshez kapcsolódnak, hanem azokat is, amelyekben a városi környezet meghatározó szerepet játszik. Az alábbi tehát egy igen szubjektív és szelektív lista azokról a filmekről, amelyekben a város mint tér alapvetően befolyásolja a film mondanivalóját és hangulatát.

A múlt városai

Egy mai város szerkezetének és működésének magjai egyértelműen a múltban keresendők. Több film alkalmas arra, hogy elmerüljünk korábbi korok városi miliőjében. Az egyik ilyen az Éjfélkor Párizsban (Woody Allen, 2011). Semmiképpen sem állítjuk, hogy ez a rendező legjobban sikerült filmje (sőt!), de a 19-20. század fordulójának meghatározó művészeti irányzatát, az Art Nouveau-t teljes korhűséggel rajzolja meg.

A fasiszta Olaszország ideológiai alapú építészete jelenik meg az Egy különleges nap (Ettore Scola, 1977) című filmben, ami hiteles, de egyben nyomasztó közeget teremt a totalitárius rendszer társadalomrajzához. A Mussolini és Hitler találkozása miatt kiürült/kiürített épület, amelyben a két főszereplő életútja keresztezi egymást, magában hordozza az elmagányosodás szimbolikáját. A forgatás helyszíne, Mario de Renzi 1931-ben elkészült épülete (Palazzo Federici) jól példázza a világnézetileg terhelt, de minőségi kompromisszumot nem ismerő olasz racionalista építészetet.

A jövő városai

A science fiction az a kategória, ahol nemcsak a cselekmény, de a környezet megformálásának is csak a képzelet szab határt. Olyan megoldásokkal találkozhatunk, amelyek a valóságban (még) nem léteznek vagy elképzelhetetlenek. Ilyen kultikus látványelemeket vonultat fel Az ötödik elem (Luc Besson, 1997) több alapvető városi funkcióhoz kapcsolódóan. A túlzsúfoltságtól több világváros már ma is mérhetetlenül szenved, legyen szó akár a lakhatásról (megfizethetetlen ingatlanárak és lakbérek), akár a közlekedésről (dugók, balesetek és szmog). Az ötödik elem miniatürizált és kvázi önműködő egyenlakása nemcsak a saját magát bevető ágytól vagy a mágneses kávéfőzőtől válik érdekessé: a praktikus helykihasználás korántsem csak a belsőépítészet szempontjából fontos, hanem a rendelkezésre álló városi tér szűkössége és multifunkcionalitása miatt is.

Hasonlóképpen a hatékony térhasználatot segíti a többszintű közlekedési rendszer – s az önvezető autók korában talán már nem is oly nehéz elképzelni, hogy mindez működőképes lehet tömeges balesetek nélkül. Viszont egy ma forgatott verzióban Korben Dallas minden bizonnyal nem taxisofőr lenne, hiszen a dróntaxik tesztelése már előrehaladott szakaszban jár, így a taxisofőr is egy a sok eltűnőben lévő szakma közül (ahogy egyébként a forgatókönyvírásban is kezd már teret nyerni a mesterséges intelligencia).

Az Eredet (Christopher Nolan, 2010) más szempontból érdekes egy városfejlesztő és -használó számára: olyan optikai csalódásokat, irreális térgörbüléseket jelenít meg, amelyek egyértelműen felerősítik a film valószerűtlenségét – hiszen az álmokban (ahogy a filmekben is) bármi megtörténhet.

Az is érdekes időutazás lehet, ha visszanézünk olyan korai sci-fiket, amelyek a mában játszódnak. Klasszikus német némafilm a Metropolis (Fritz Lang, 1927). A szerelmi szállal átszőtt disztópia több olyan infrastrukturális elemet előrevetít, amely a mai metropoliszokban már olyan hétköznapi, hogy szinte észre sem vesszük vagy épp naivan megmosolyogtatónak tűnik.

Pusztuló és épülő városok

Számos film és sorozat játszódik ténylegesen „az utcán” – ezek sokszor gettó- és maffiafilmek, amelyek főszereplői jellemzően szlömösödő városrészekben, halmozottan hátrányos helyzetben élnek. Jó példa erre A drót (David Simon, 2002-2008) vagy a Gomorra (Roberto Saviano, 2014-). Mindkettő realisztikusan mutatja be a gettók és szegregátumok világát, az utca életét, a nagyléptékű városfejlesztést átszövő korrupciót, miközben az épített környezet esetenként a történések fő helyszíne, máskor pedig „csak” hangulati aláfestésként szolgál – legyen szó akár lepusztult lépcsőházról, üresen álló épületről, megrongált köztérről vagy éppen folyamatban lévő építkezésről.

Hogy magyar példát is említsünk: a Hattyúdalban (Keleti Márton, 1964) is fontos szerepet játszik a városfejlesztés, hiszen a főszereplők otthona a Villa Negra, egy faviskó, amelyet – a régi idők erkölcsi értékeivel együtt – lerombolnak az új lakótelepet építő munkagépek.

Egy személyes kedvenc: Éjszaka a földön

Egy ikonikus-szuperhős taxisofőrről már írtunk fentebb – Jim Jarmusch 1991-es remekművében öt hétköznapi(nak tűnő) taxisofőr és utasaik egy estéjét követhetjük nyomon. A helyszínek: Los Angeles, New York, Párizs, Róma, Helsinki. A filmben a zsánereken és a történetmesélésen van a hangsúly, de a röpke emberi találkozások számára a városok tökéletes díszletként szolgálnak.

És nem utolsó sorban: a szakma…

Listánkból kihagyhatatlan egy klasszikus amerikai vígjátéksorozat, a Városfejlesztési Osztály (Greg Daniels, Michael Schur, 2009-2015), amely egy fiktív amerikai település városfejlesztési osztályának működését mutatja be dokumentarista stílusban. Tipikus sitcom és áldokumentumfilm keverék – szerethető karakterekkel, pörgős párbeszédekkel, álinterjúkkal, kikacsintásokkal. És persze bárminemű egyezés a valósággal kizárólag a véletlen műve…

S bár a tavasz lassan itt kopogtat az ajtónkon, de az esték még sötétek és hidegek, helyezkedjünk hát el kényelmesen a kanapén, vegyünk elő egy puha takarót, készítsünk egy forró teát és élvezzük a – távolról sem teljes – listán szereplő filmeket.